Na szczycie angielskiego futbolu doszło do niemałego trzęsienia ziemi. Szef FA, Greg Clarke, ustąpił ze swojego stanowiska zaledwie kilka godzin po tym, jak użył rasistowskiego sformułowania podczas spotkania z przedstawicielami brytyjskiego parlamentu.

63-latek brał udział w spotkaniu z Komisją do spraw Cyfrowych, Kultury, Mediów i Sportu, poświęconym kontrowersyjnej inicjatywie Project Big Picture. Jak informuje Guardian, udzielał wymijających odpowiedzi, a w trakcie użył sformułowania, które uznano za obraźliwe. Określił zawodników należących do mniejszości etnicznych mianem „kolorowych piłkarzy” (ang. coloured footballers), czym wprawił rozmówców w osłupienie. Jednocześnie zasugerował, że osoby pochodzące z południowej Azji mają inne priorytety od pozostałych mniejszości, przez co częściej prowadzą kariery w branży informatycznej.

Greg Clarke przestaje pełnić rolę szefa FA

Członek Komisji, Kevin Brennan szybko zażądał przeprosin. Greg Clarke wystosował oficjalne oświadczenie, w którym poinformował o natychmiastowym ustąpieniu ze stanowiska szefa FA.

Moje nieakceptowalne słowa, wypowiedziane przed członkami parlamentu zadziałały na szkodę naszego sportu oraz widzów, zawodników, sędziów i osób odpowiedzialnych za zarządzanie nim. To sprawiło, że podjąłem decyzję o odejściu. Jestem głęboko zasmucony tym, że obraziłem przedstawicieli różnych grup społecznych, zaangażowanych w futbol, nad których odpowiednim traktowaniem pracowałem bardzo ciężko. Chciałbym podziękować moim przyjaciołom i współpracownikom ze świata futbolu za ich mądrość i ich rady, którymi dzielili się ze mną przez lata. Rezygnuję ze stanowiska szefa FA w trybie natychmiastowym.

Federacja poinformowała już, że jego miejsce tymczasowo zajmie Peter McCormick. Jednocześnie zarząd zaczyna już działania, mające na celu wybór nowego przewodniczącego Football Association.

Wśród osób, które skrytykowały słowa Clarke’a, znalazł się m.in. dyrektor wykonawczy organizacji Kick It Out, walczącej z rasizmem w piłce, Sanjay Bhandari.

Użycie przestarzałego określenia, aby opisać osoby czarnoskóre i Azjatów jako „kolorowych”, to zachowanie, jakie obserwowaliśmy kilka dekad temu. Powinno pozostać zapomniane w „koszu” historii.

Były szef FA, David Bernstein również potępił słowa Clarke’a, nazywając je „znamiennymi dla organizacji, której zbyt wiele czasu zajęło dostosowanie się do nowych realiów”. Dodał, że ukazuje ono, iż „ryba psuje się od głowy”.

Greg Clarke, poza posadą prezesa FA, pełni również funkcję wiceprezydenta FIFA.

Kanał Angielskie Espresso na Youtubie